Find vinen

Hvilke faktorer har indflydelse på vinens smag, duft og karakter? Kan man fremstille hvid vin på blå druer? Hvordan producerer man "bobler" i vinen?

At producere vin er kun for absolut kendere. Alt lige fra plantning af vinstokke på den rigtige skråning, pasning af stokkene fra blomst til drue samt høst og gæring skal gøres med følelse, nøjagtighed og præcision. I princippet kan en vinavlers arbejde sammenlignes med fodboldtrænerens - de bruger begge et helt år på at fremavle druerne eller træne spillerne til det afgørende øjeblik og den store finale. Høst og kamp.

Vinstok

Vinstokke

Vinstokken er en skovplante, som i sin tid klatrede op ad træerne. En træstok eller et trådéspalier giver stokken noget at gro opad. Antallet af skud og drueklaser kontrolleres ved beskæring.

Vinstokken skyder om foråret. I maj dannes blomsterstanden, og i juni blomstrer vinen diskret. Fra blomst til moden drue går der ca. 100 dage.

I fugtige år er der større risiko for svampeangreb. Da behandling af svampeangreb er forbundet med omkostninger, begrænses den ofte til det mest nødvendige. Nyere sorter er mere robuste og kræver mindre pleje. Beplantning mellem rækkerne forbedrer jordbunden.

Vinhøsten

Vinhøst

Op til høsten kontrolleres druernes modenhed jævnligt. Modenheden måles med et refraktometer, som er et apparat, der måler sukkerindholdet i mosten. Den optimale modenhed er opnået, når indholdet af sukker og syre er i perfekt balance. Nu er det så bare at krydse fingre for, at der ikke kommer regn. For det meste høstes der med maskiner, men særlig vinkvalitet og stejle områder kan kræve håndhøst.

I mosteriet

I mosteriet

Druerne bringes hurtigst muligt til mosteriet. Hvidvinsdruerne presses nænsomt. Rødvinsdruerne knuses, og saften hviler i en periode på "druekvaset" (kvaset består af de pressede, ikke flydende dele af druen), så farvestoffer og garvesyre, som sidder i skallen, trækkes ud i vinen. Vidste du forresten, at saften fra den røde vindrue er lys? Det er altså muligt at fremstille en lys vin (Blanc de Noir) af røde druer. Hvis trækketiden reduceres nogle få timer, får man en rosévin.

Modning

Modning og opbevaring af vin

Gær omdanner sukkeret i mosten til alkohol. I forbindelse med denne proces dannes der også kuldioxid og varme. Gæringen sker som oftest i tanke af rustfrit stål med køling, så temperaturen kan holdes nede. Vine, som har gæret køligt, har en frugtagtig og elegant smag. Nogle rødvine modner efter gæring i små egetræsfade (barriques) for at få mere struktur og fine ristede noter.

Smag

Gærer mosten færdig, indeholder den så godt som ingen sukker. En sådan vin er tør. Ønskes der lidt mere sødme i vinen, afsluttes gæringen på et tidligere tidspunkt (fx ved køling) for at få en halvtør eller sød smag.

Mousserende vine

Mousserende vine gennemgår en gæring mere. Gæringen foregår enten i flasken (traditionel flaskegæring) eller i en stor tryktank. Kuldioxiden må ikke strømme ud, da den skal danne de må bobler i vinen.

Tapning

Tapning af vin

Tapningen foregår fuldautomatisk og under sterile forhold. Flaskerne lukkes og forsynes med prop/skruelåg og etiket. Ofte vælges netop en plastikprop eller et skruelåg frem for en korkprop hvilket gør, at proppen ikke kan inficeres med svamp og dermed inficere vinen.

Hver tapning har sit eget partinummer.