Find vinen

Vidste du, at ...

Holder du af vin og vil du gerne frembringe de bedste smagsstoffer, den ultimative duft og den korrekte temperatur, så lad dig inspirere af denne artikel. Her får du tips og tricks om de perfekte vinglas, opbevaring af rød- og hvidvin samt dekantering/omhældning af vin.

Vinglas

Vinglas

Et godt vinglas behøver ikke nødvendigvis være dyrt; blot skal det have form som en tulipan der sikrer, at vinens dufte og nuancer forenes inden vinen nydes.

Desuden skal stilken have en tilpas længde, så du kan holde på den og dermed udgå at berøre selve kuplen. Dermed undgår du at opvarme vinen for hurtig.

Opbevaring

Når vinen skal opbevares gennem længere tid er det alfa og omega at dette sker i et rum med konstant temperatur, fx i en kælder eller et gæsteværelse. Køkkenet kan ikke anbefales, da temperaturen her svinger i takt med madlavning, udsugning og menneskelig aktivitet.

Vil du sikre de bedst mulige opbevaringsforhold, skal du investere i et vinskab, hvor temperaturen er konstant. Flasker med korkprop skal ligge vandret, så vinen altid er i kontakt med proppen og dermed undgår udtørring.

Hvor længe kan en vin opbevares?

Vær varsom med, hvilken vin du gemmer. Fx anbefaler vi, at Lidl’s Cimarosa-serie drikkes inden for 6 måneder efter produceringsdato/år. Disse vine gennemgår en modningsproces i forbindelse med omhældning på flaske, og er derfor drikkeklar straks de når butikken.

Det samme er gældende for vine som champagne, sekt, prosecco og cava.

Dekantering

Vinkarafler

Dekantering betyder at omhælde.

En dekantering af vin kan tjene to formål; enten at ilte vinen inden den serveres eller filtrere bundfald fra. Har du mistanke om bundfald i vinen, kan en dekantering gennem fx en tragt og over i en karaffel være en god løsning. Her er det vigtigt, at vinen har stået oprejst i nogen tid inden dekantering, så bundfaldet har lagt sig - og at dekanteringen foregår meget nænsomt, så bundfaldet bliver i flasken. Vinen serveres herefter i karaflen.

Yngre vine nyder godt af at blive dekanteret. Det sætter nemlig skub i vinens aromatiske udvikling. Vi anbefaler dog ikke at dekantere ældre vine, der har lagret gennem mange år og ikke står for at udvikle sig yderligere. En pludselig iltning kan medføre, at den modnede vin mister sin sidste kraft og giver en tam smagsoplevelse.

 

Robert Parker

Om Robert Parker

Robert Parker er simpelthen verdens mest kendte vinkritiker. Født i Baltimore i USA i 1947 og egnetlig uddannet advokat. Parker begyndte at skrive på sin første bog, da han i 1979 for første gang udsender sit nyhedsbrev The Wine Advocate, hvor Parker anmelder sine første vine. Dengang blev The Wine Advocate udsendt til 600 modtagere. I dag har The Wine Advocate omkring 50.000 læsere.

100 point skalaen

Robert Parker introducerede også den nu berømte 100-point skala, der i flere årtier har været den dominerende skala blandt de mest læste vinpublikationer verden over. The Wine Advocate har nu en stab af nogle af verdens bedste vinskribenter der hver især dækker deres egne områder. Skribenterne rejser selv rundt i områderne og besøger vinproducenterne år efter år og uddeler herefter de eftertragtede point, der først bliver offentligtgjort, når næste blad er klar til trykken.